Ürünler

Ürün arama

Termal Kamera

termal-kamera4.jpg
 
 

Termal kameralar gözle görülemeyen infrared radyasyonu elektrik sinyallerine çevirerek görülebilir hale getiren bir teknolojidir. Bir çok kritik işlemin olduğu endüstri kollarında üretimin sorunsuz yapılması, iş kaybının azaltılması kapsamında bir çok teknik ve teknolojiden faydalanılmaktadır. Bunlardan biri de termal kamera yardımı ile önleyici bakım kapsamında elektriksel ve mekanik problemlerin teşhis edilmesidir.

 
Özellikle elektriksel problemler (aşırı ısınmış kablolar, sigortalar,..) çıplak gözle teşhisi imkansız olduğundan termal kamera ile anında tespit yapılır ve böylece yangın riskleri de azaltılmış olur. İşin enerji tasarrufu yönüyle ilgili olarak birçok fabrikalarda sıcaksu, buhar, kızgın yağ v.b hatlarda oluşan ısı kayıpları da termal kamera yardımı ile teşhis edilmiş olur. Kritik üretim yapan makine motorlarındaki problemlerde (aşırı ısınma) termal kamera yardımıyla tespit yapılarak plansız duruşun önüne geçilerek bir çok zarar da önlenmiş olur.... Kısaca işletmelerde oluşabilecek termal ölçümlerle riskler önlendiği gibi birçok enerji tasarrufu noktalarının ortaya çıkması ve üretimin sağlıklı yürümesi gibi faydalar sağlanır. Örnek olarak aşağıda dijital kamera (standart) ve termal kamera görüntüler vardır.

 standart termal kamera karsilastirma
 

Termal Kameralarda Kullanılan Objektifler ve Dedektörler

 
Normal kameralar görüntüyü ışık sayesinde oluştururken termal kameralar görüntüyü ısı sayesinde oluştururlar. Benzer şekilde insan beyni ve gözü görüntüyü oluşturmada renkleri ve ışığı kullanırken renk farklılıkları önemlidir. Beyaz bir duvar önünde bulunan beyaz bir objenin farkedilmesi son derece zor olduğu gibi ortam sıcaklığına eşit bir sıcaklıktaki bir objenin termal kamera ile görüntülenmesi de son derece zordur. Bu tür kameralarda kullanılan objektifler çok küçük sıcaklık farklarını yakalayabilen (0.01 °C gibi) ve bu farklılıktan görüntü oluşturabilen özelliklerdedir. Ayrıca görüntü oluşturabildikleri belli bir sıcaklık aralığına sahiptirler. Her sıcaklık değerinde farklı IR yayılımlar olduğu ve her Ir yayılımın farklı dalga boyuna sahip olasından dolayı da bu objektifler belli sıcaklık aralıklarında görüntü verebilirler. Askeri amaçlı olanlar genellikle doğada bulunan cisimlerin ortak IR yayılımlarının olduğu 8 ile 14 mikro metre dalga boyuna duyarlı oldukları gibi endüstriyel tipte olanlar daha düşük dalga boylarına hassas üretilirler ve daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklarda da görüntü oluşturabilme özelliklerine sahip olabilmektedir.