Güvenlik Sistemleri Hakkında

GELECEK NESİL GÜVENLİK PLATFORMU İLE GİRİŞ KONTROL ENTEGRASYONU VE IP VİDEO'NUN EN İYİ DÜZEYE GETİRİLMESİ

GELECEK NESİL GÜVENLİK PLATFORMU İLE GİRİŞ KONTROL ENTEGRASYONU VE IP VİDEO'NUN EN İYİ DÜZEYE GETİRİLMESİ

GELECEK NESİL GÜVENLİK PLATFORMU İLE GİRİŞ KONTROL ENTEGRASYONU VE IP VİDEO'NUN EN İYİ DÜZEYE GETİRİLMESİ

İÇERİK

 

  1. Özet
  2. Güvenlik Endüstrisinin Gizli Kusurunun Belirlenmesi: Ara yüzleme
  3. Son Kullanıcıların Gerçek İsteklerine Işık Tutmak
  4. Verimlilik Meselesi
  5. En Çok İstenilen Şey Birlikte Çalışabilirlik
  6. Her Kuruşun Hesaplanması
  7. Basit Ara yüzlemenin Entegrasyonu
  8. Entegre Sistemler
  9. Açık Platform Sistemler
  10. Açık Sistemleri Daha Cazip Hale Getiren Akım
  11. Hepsinden Daha İyi: Açık Birleşik Platform
  12. Birleşik Sunucu Mimarisi
  13. Kullanıcı Deneyimi
  14. Bakım ve Destek Kolaylığı
  15. PSIM Hakkında

 

A. Özet

Bugünlerde, video takip ve giriş kontrol sistemleri belirli bir sinerji seviyesine ihtiyaç duymaktadırlar. Halen güvenlik endüstrisi birbirine benzemeyen sistemleri, sistemler arasındaki kısıtlı iletişim ile desteklemeye devam etmektedir. Hatta bugün, mevcut olan bütün teknolojilerle endüstri, bina güvenlik çözümlerini kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarını tatmin edecek şekilde tam olarak yerine getirebilmek için çabalamaktadır uyumlu bir video ve giriş kontrol sistemi verimlidir, telif ile korunmaz ve düşük maliyetlidir.

Yazılım teknolojilerindeki son zamanlardaki ilerlemeler ile imalatçılar arasında devam eden görüşmeler, entegrasyonu geleneksel ara yüzleme için popüler hale getirmiştir. Bununla birlikte, entegrasyonun bile kendi limitleri vardır. Bu sorunun cevabı giriş kontrolünü, ihlali ve telif gerektirmeyen güvenlik uygulamalarının videosunu yöneten tek bir yazılımda bulunabilir.

Bu gelecek nesil güvenlik platformu video, giriş ve ihlal sistemleri arasında dahili raporlama ve alarm yönetimi fonksiyonlarıyla bütünlük sağlar. Ara yüzleme, entegrasyon ve hatta PSIM'in temel fonksiyonlarının sınırını aşar, ve sistem birleştirme için son kullanıcılara verimli, esnek ve düşük maliyetli bir opsiyon sunar.

 

B. Güvenlik Endüstrisinin Gizli Kusurunun Belirlenmesi: Ara yüzleme

 

Video ve giriş kontrol her zaman iki farklı endüstri olarak görülmüştür. Uzun zaman boyunca, kendi uzman mühendislik ekiplerine sahip olan, farklı ürünler üreten farklı imalatçılar vardı. Hatta son kullanıcılar bile iki ürün arasında sinerji talebinde bulunmuşlarsa da, gerçekte video takibi sistemini bir tedarikçiden ve giriş kontrol sistemini diğerinden satın almak zorundaydılar.
Makalelerinden birisinde, Rich Anderson, Phare Consulting firmasının başkanı, GE Security Pazarlama ve CASI RUSCO Mühendislik firmalarının eski başkan yardımcısı, problemi şöyle tarif etmektedir:

 

Uzun yıllar boyunca giriş kontrol sistemleri ve video sistemlerinin entegrasyonunun gerçekten faydalı olduğunu biliyorduk. Halen, bir şekilde 15 yıl önce sistemleri entegre etmek için yapmak olduğumuz şeye devam ediyoruz bir seferde bir arayüz.

 

entegre-olmayan-sistem

Giriş kontrol ve video ürünlerinin ara yüzlemesinin ilk örnekleri iletişim cihazlarının kullanımı ile karakterize edilmiştir. O dönemlerde, sofistike giriş kontrol ürünleri olarak anılan ürünler yalnızca seri portlar üzerindeki kumandaları kullanarak bir matriks üzerindeki kameraları açabiliyorlardı.

Bu tür sistemlerin çoğu günümüzde halen kullanılmaktadır. İş ile ilgili görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirmek için kullanıcılar pek çok bağımsız sistemi iyi bilmeye zorlandılar, DVR/VCR sistemleri, CCTV klavye ekipmanı, giriş kontrol yazılımı ve ihlal sistemleri de bunlara dâhildi.

 

 

 

 C. Son Kullanıcıların Gerçek İsteklerine Işık Tutmak

Hatta günümüzde, mevcut olan bütün teknolojilerle, bina güvenlik çözümlerinde endüstri tüketicilerin gerçek ihtiyaçlarını tatmin etmek için çabalamaktadır birbirine bağlı bir video ve giriş kontrol sisteminin anlamı:
Verimli
Telif hakkı ödeme zorunluluğu olmayan
Düşük maliyetli
Takdir etmek gerekir ki bu temel kriterler olmaksızın birleşik bir video ve giriş kontrol sistemi müşterilere avantajlı görünmez, böylece imalatçılar için böyle bir ürünü geliştirmeyi haklı çıkarmak için yeterli talep oluşmaz.

D. Verimlilik meselesi

Her güvenlik personeli, hangi sektörden gelirse gelsin, zamanını teknoloji yönetimine değil, esas görev sayılan izleme, araştırma ve düşük veya yüksek öncelikli durumlarda reaksiyon vermek üzerine geçirmektedir. Diğer bir deyimle, kullandıkları güvenlik teknolojileri daha verimli olmalarına yardımcı olmalıdır, onları yavaşlatmamalıdır.

Yine Anderson, günümüzdeki farklı sistemlerin genel problemini açık bir şekilde aşağıdaki gibi ifade etmektedir:

 

''Giriş kontrol sistemleri özellikle geçersiz giriş kartları, zorlanan kapı ve tutulan kapı olaylarında alarm üretirler. Bu tür olayların araştırılması gerekir, fakat bağımsız takip sisteminde bu görevi yerine getirmek zordur. Bir sistem üzerinde alarm alınır ve operatörünüz olayı araştırmak için tamamen farklı bir sisteme gitmek zorunda kalır. Bu takip sistemi farklı bir kullanıcı ara yüzüne sahiptir ve o ''şalter panosuna'' müdahale etmek zorundadır. Daha sonra, görüntüyü almak için hangi kamera aranacaktır? Tecrübeli bir operatör bunu bilir, fakat ''tecrübe'' eğitim anlamında pek çok maliyet getirecektir.''

 

E. En Çok İstenilen Şey Birlikte Çalışabilirlik

 

PC endüstrisi birlikte çalışabilen cihazlar üretmekte başarılı oldu. Bugün herkes PC alabilir, program indirebilir, printer, web cam, oyun cihazları gibi yeni donanımlar ilave edebilir, hatta eskisinden iki kez daha hızlı bilgi işleyebilen yeni bir hard drive bile kurabilir. Bütün PC veya işletim sistemini değiştirmeksizin hemen her şey değiştirilebilir.

 

Bununla birlikte, güvenlik endüstrisi için aynı şey söylenemez veya yapılamaz. Bir kullanıcı kolayca son çıkan yüksek teknoloji kablosuz kapı kontrol cihazını satın almaya ve onu var olan kontrol sistemine ilave etmeye karar veremez. Veya en son çıkan ve en büyük IP kameraları satın alıp video yönetim sistemine (VMS) eklemek için ilgili modelin öncelikle sistem tarafından desteklendiğini kontrol etmek ister. Bu sebeple ve diğer pek çok sebepten dolayı güvenlik endüstrisi, PC endüstrisinin çok gerisinde kalmıştır.

 

Gerçekte, PC endüstrisinin birlikte çalışabilirlik anlamında yaptığını başarmak hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. Telif hakkı olan bir teknolojiye taahhüt vermek maliyetli bir karar olabilir. Yeni bir teknoloji ortaya çıktığı zaman, bu teknolojiye dahil olmak var olan yatırımdan vazgeçmek ve yarışa yeniden başlamak anlamına gelebilir.

 

Diğer taraftan, farklı imalatçıların en iyi ürünlerini melezleyerek karıştırma yeteneğine sahip olmak ve teknolojideki en son ilerlemeleri onların sistemine dahil etme opsiyonuna sahip olmak, daha esnek olmak ve yatırımlarına güven ilave etmek ve en önemlisi gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmemek anlamına gelir.

 

F. Her Kuruşun Hesaplanması

 

Var olan bütün ticari işlem ve yapı ile tamamen uyum sağlamak üzere uyarlanan bir çözüm çok verimli ve cazip olabilir, fakat her uyarlamada olduğu gibi muhtemelen yüksek maliyetli olacaktır. Örnek olarak ERP (kurumsal kaynak planlaması) sistemleri pek çok firma tarafından uygulanmaya başlandı. Bir ERP sistemi, özel ERP sistem entegratörleriyle sanal ve ticari model ortamına uyum sağlamak üzere uyarlanabilir. Bu tür bir sistemi uyarlamanın maliyeti çok yüksek olmasına rağmen, bu yatırımın hakkını vermek için yapılan uygulamadan sonra genellikle önemli bir üretkenlik kazancı gerçekleşir.

Benzer bir konu, güvenlik departmanlarına ve ekipmana yapılan yatırımların her zaman bir masraf gibi görülmesi ve güvenlik sistemlerinin her iç sürece uyum sağlayamama ihtimalidir. Bu sistemler nadiren gelir ürettiğinden, bütçeleri sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Bir sistemin tüm bakımının yapılması, kullanılan teknolojiye bakılmaksızın, tamamen bütçe imkanına ve yönetimin satın alma gücüne bağlıdır. Sıklıkla, bir sistemi yükseltme veya yenisini yerleştirme tartışmaları gereklilik nedeniyle meydana gelir (örneğin eskiyen sistem veya güvenlik kusuru) ve sürecin kendisi ve uygulanması aylar veya yıllar boyunca sürebilir.

Bu nedenle, birleşik bir video giriş kontrol sisteminin sahibi olmanın toplam maliyeti haklı olarak diğer faktörlerden daha önemli olmaktadır.

 

G. Basit Ara yüzlemenin Entegrasyonu

 

Teknolojideki son ilerlemeler ve imalatçılar arasında devam eden görüşmeler ile, entegrasyon geleneksel ara yüzleme için popüler bir konu olmuştur.

 

H. Entegre Sistemler

 

Ara yüzlemenin çağdışı uygulamasının bir adım ötesi sistemlerin entegrasyonudur.

 

’Bilgi teknolojilerinde, sistem entegrasyonu farklı bilgisayar sistemleri ve yazılım uygulamalarının fiziksel veya fonksiyonel olarak birbirine bağlanmasıdır.

 

Özellikle güvenlik endüstrisinde, en popüler entegrasyon metotları network protokolleri ve yazılım geliştirme kitleridir (SDK).

Network protokolleri bir işletim sistemi karışımını desteklediklerinden ve gerçek zamanlı oldukları için çok güçlüdürler. Bununla birlikte, bir network protokolü aracılığıyla iki sistemi entegre etmek bir SDK’dan daha fazla zaman gerektirir veya iki sistem arasında paylaşılan veri tabanına ihtiyaç duyulur. Network protokolleri IP kameralar ve kapı kontrol cihazları gibi edge cihazlar için popülerdir, fakat iki yazılım uygulaması arasında daha yaygın olarak kullanılır. Network protokolleri daha verimli görünürler.

 

Bir SDK’da ayrıca ara yüz programlama uygulaması olarak anılır (API) yazılım imalatçıları tarafından, diğer yazılım geliştiricilerin sistemlerini entegre etmeleri için yaratılıp, dağıtılan bir DLL paketinden oluşur.

 

SDK’lar, kimlik doğrulama, video kodlama, karışık network protokolleri gibi karmaşık mekanizmaları geliştiricilerden gizleyerek entegrasyonu basitleştirmektedirler. Yazılım entegratörlerinin işini basite indirgediklerinden, pek çok DVR, NVR ve giriş kontrol imalatçısı bir network protokolü yerine bir SDK veya API tavsiye ederler.

 

Video takip imalatçılarının çoğu her hangi bir uygulamadaki canlı ve playback video ile entegre olabilen bir SDK’yı kullanıma sunarlar. Örneğin, bazı giriş kontrol imalatçıları hızlı playback için birleşik videoya giriş kontrol alarmı eklemek amacıyla bazı DVR tedarikçilerinin SDK’larını kullanırlar. Giriş kontrol yazılımı imalatçılarının çoğu VMS’lerin kendi sistemlerinden giriş kontrol olaylarını alabilmeleri için ayrıca bir SDK önerirler. Bazı giriş kontrol tedarikçileri, video imalatçılarının kendilerinin bazı fonksiyonlarını giriş kontrol sisteminin kullanıcı ara yüzüne entegre etmelerine bile izin verirler.

 

Seçilen entegrasyon metoduna bakılmaksızın, entegre sistemler kullanıcılara kesinlikle daha verimli olmaları için araçlar vermeye başlarlar. Bir entegre giriş kontrolü ve video çözümü için giriş kontrol kullanıcı ara yüzünden bir giriş kontrol olayı ile birleşik canlı veya playback videosunun gösterilmesi çok yaygındır.  

 

kamera-entegre-sistem

 

Ayrıca, entegre çözümler kullanıcılar için başka bir avantaj sunarlar: bütün güvenlik sistemi için tek bir imalatçıya bel bağlamak zorunda olmamak. Bazı durumlarda, her biri kendi çoklu teknoloji partnerine sahip olan iki bağımsız tedarikçi ile iş birliği yapmak faydalı olabilir. Bu durumda, mevcut video takip çözümünden memnun olmayan kullanıcılar giriş kontrol sistemiyle uyum sağladıkları diğer bir imalatçıya geçebilirler.

 

Son kullanıcının değişim maliyetini düşürmesine ve bir SDK veya API kullanımının ürünler arasında daha derin bir şekilde entegrasyon sağlamasının faydalarına rağmen, entegrasyon ayrıca bazı zorluklara sahiptir.

Bu entegrasyonların pek çoğu halen paralel iki sistemi kullanmak için operatörlere ihtiyaç duyarlar, çünkü ne video, ne de giriş kontrol sistemi gereken bütün fonksiyonları bir kullanıcı ara yüzünde sunamazlar.

 

Kısıtlama örnekleri:

 

Giriş kontrol sistemi kamera dizisini desteklemez.

Kaydedilen bütün video kayıtları içerisinde giriş kontrolü ile arama yapmak kolay değildir.

Giriş kontrol sisteminde hareket arama imkanı yoktur.

 

Video sistemine kıyasla, giriş kontrol sisteminde pan tilt ve zoom fonksiyonları kısıtlıdır.

Entegre sistemler ile ilgili yaygın bir diğer sorun gelecekteki bakım ve sistem konfigürasyonundan kaynaklanmaktadır. Yöneticinin yapılandırıp senkronize etmesi gereken iki veya üç bağımsız sistem olduğundan, bu çoklu sistemlerin bakımı için daha fazla zamana ihtiyaç vardır.

 

Ayrıca, bu yapılandırmaların pek çoğu atıldır, yöneticinin bütün sistemler üzerinde aynı işi tekrarlamasına sebep olur. Bazı örnekler şöyledir:

 

Bağımsız alarm yönetimi yapılandırmaları

Kullanıcı idaresi: her operatör için, güvenlik yöneticisi iki hesap yaratmak ve iki sistemde ayrıcalıklarını belirlemek zorundadır.

Her yeni kamera iki bağımsız sistemde yapılandırma gereksinimi duyar.

 

Sonuçta, yükseltmelerin yürütülmesi ve bir entegre sistemin desteklenmesi zorlayıcı olabilir. Russ Gager, SDM dergisi eski editörü, yükseltmeler hakkında geçerli bir noktaya değindi:

 

Farklı şirketlerden iki sistem başarıyla entegre edilebilir, fakat şirketlerden birisi yazılımın yeni bir versiyonu ile gelirse entegrasyon diğer şirketin yazılımı ile çalışmayabilir.

 

İmalatçılar yeni fonksiyonları desteklemek için sürekli olarak yazılımlarını değiştirirler, özellikle SDK’larını veya API’larını değiştirdiklerinde var olan entegrasyon yöntemini değiştirebilirler.

 

Bir entegre çözümün parçası olan bir sistemin en son yazılım versiyonunun yükseltilmesi entegrasyonu etkileyebilir, kurulumu yapan kişi en son VMS yazılımının, giriş kontrol yazılımı ile tamamen uyumlu olduğunu garanti etmekle sorumludur. Son kullanıcının sistemini tamamen indirip, yükseltmeden önce, pek çok entegratör laboratuvarlarında bir test sistemi hazırlayıp entegrasyonu doğrulamayı tercih eder.

 

Bir entegre çözüm için destek aramak ta ayrıca karmaşık bir meseledir. İki farklı sistemi kapsadığından, her biri muhtemelen iki farklı tedarikçiden olacaktır, bir problem olduğunda çözmek için daha fazla zaman gerekecektir. Her iki imalatçı ve sıklıkla entegratör hangi sistemin düzgün çalışmadığını araştırıp, anlamak zorundadır. Sorudaki meseleyi çözmek için gereken zaman biraz da iki yazılım imalatçısının arasındaki ilişkiye bağlıdır.

 

Böylece, geleneksel ara yüzlemeye kıyasla entegre sistemden elde edilen pek çok avantaja rağmen, halen bu entegrasyon seviyesinde ortaya çıkan pek çok mesele vardır.

 

I. Açık Platform Sistemleri

 

Açık platform ürünleri, güvenlik endüstrisi ile alakalı olduğu gibi, farklı donanım imalatçıları ile açık mimari sistemler gibi endüstri standartlarının kullanımına gerek kalmaksızın entegre olurlar.

 

Açık platform imalatçıları entegrasyonun geliştirilmesi, testi ve bakımını ürün tarafından desteklenen her bir cihaz ile yaparlar. Açık platform ürünleri benzer fonksiyonlar sunan çeşitli imalatçıları ve metalaştırılan ürünleri desteklemeye eğilimlidir. Bu tür sistemlerin imalatçıları en yaygın fonksiyonları destekleyen jenerik bir entegrasyon katmanı inşa ederler ve sonra sistem ile entegre olacak her bir spesifik ürün için bir driver geliştirirler. Bu strateji özel uygulamalar için iyi çalışır, çünkü sabit ve iyi tanımlanmış fonksiyonlara sahiptirler.

 

Örneğin Açık platform VMS konsepti sektörde iyi yapılandırılmıştır, çünkü IP kameralar ve IP kodlayıcıların hepsi benzer özellikler sunarlar.

 

Bu tip sistemler son kullanıcılara çok büyük faydalar sunarlar, çünkü şimdi onların yazılım veya donanım tedarikçilerini, bütün ekipman yatırımını çöpe atmaksızın değiştirme özgürlükleri var.

Bununla birlikte, giriş kontrol endüstrisi telif hakkı olan çözümler üzerine inşa edilmiştir, giriş kontrol cihazları ve yönetim yazılımı için var olan imalatçıları da kapsar. Günümüzde, kapalı giriş kontrol sistemleri inşa etmek tedarikçiler için daha kolaydır. Kapalı sistemler karmaşayı azaltır, testleri basitleştirir ve hem donanım hem de yazılım satarak müşterilerden gelirini arttırır. Fakat bu kapalı mimari son kullanıcı için pek çok esnekliği yok eder.

 

Video takip sistemindeki başarıdan dolayı ve son kullanıcılar daha fazla özgürlük istedikleri için, benzer açık platform ürünleri giriş kontrol endüstrisinde de ortaya çıkmaya başladılar. Günümüzde, IP tabanlı kapı kontrol cihazları, giriş kontrol yazılımını bile sunmayan imalatçılar tarafından satışa sunulmaktadır. Bu donanım imalatçıları kendi kablolu protokollerini yayımlamakta veya kendi kontrol cihazları ile iletişim kurmak için bir SDK desteği sağlamaktadırlar. Diğer donanım şirketleri de kurulum maliyetlerini azaltan çok sayıda kablosuz IP kilidi setini satışa sundular.

 

J. Açık Sistemleri Daha Cazip Hale Getiren Akım

 

Video takip endüstrisindeki ONVIF ve PSIA gibi ortaya çıkan standartlar sonuç olarak yazılım imalatçıları ile IP kameralar, DVR’ler, kapı kontrol cihazları, alarm panelleri ve yangın panelleri arasındaki entegrasyonu basitleştirir, çünkü komünikasyon protokolü ve fonksiyonellikler donanım imalatçıları arasında standart ve kalıcı hale gelecektir.

Güvenlik uygulamaları için birleşik bir standart yaratma fikri avantajlarından dolayı popülarite kazanmaktadır. Standartlar son kullanıcıların farklı imalatçılardan minimum birlikte çalışabilirlik problemi ile tercihler yapabilmesine imkan tanıyacaktır.

Diğer taraftan imalatçılar, her bir ürün için dahili geliştirme testleri veya ürün uyumluluk testleri yapma ihtiyacı duymayacaklardır; birlikte çalışabilirlik yerine yalnızca fonksiyonelliğe ve kaliteye odaklanacaklardır. Birlikte çalışabilirlik standartların kullanımından elde edilmiştir.

 

K. Hepsinden Daha İyi: Açık Birleşik Platform

 

Video takip endüstrisinde zaten kurulmuş olan açık platform konseptiyle, giriş kontrol endüstrisinde yeni trend telif gerektirmeyen kapı kontrol cihazları olmuştur ve ortaya çıkan güvenlik standartları, birleşik güvenlik platformunun rüyasının gerçekleşmesi şimdi yakın bir ihtimaldir. Bir birleşik platform giriş kontrolünü, ihlali ve video fonksiyonelliğini telif gerektirmeyen güvenlik uygulamalarıyla yöneten kapsamlı bir yazılım çözümüdür.

Bir giriş kontrol olayı meydana geldiğinde veya video takip kullanıcı ara yüzünde kontrollü bir giriş kapısının açılması durumunda, bir birleşik platform, etiketleme ve video imlemenin ötesine geçer. Bu sistem video, giriş ve ihlal sistemleri arasında dahili raporlama ve alarm yönetimi fonksiyonelliğiyle eşsiz entegrasyon sunan birleşik bir kullanıcı ara yüzüdür.

Bu tip bir çözüm ile video kameraları, kontrollü giriş kapılarını, giriş kartı bastırmayı, ihlal panellerini izlemeyi yapılandırıp, yönetmek mümkündür ve tek bir yazılım paketiyle bir tesisin güvenlik düzeyini temin eden güvenlik personelinin kontrolündeki her şeye sahip olunabilir.

 

Bir açık birleşik çözüm birlikte çalışabilirlik ile son kullanıcının yatırımını korur, kullanıcının güvenlik ihtiyaçlarını karşılar ve satın alma ile bakımı düşük maliyetlidir.  

 

Bir açık birleşik platform kitlesel pazarı hedefleyen bir üründür; IP kameralar, DVR’ler, kapı kontrol cihazları, alarm panelleri, giriş kartı basma cihazları (printer), kimlik doğrulama için aktif rehber ve her kurulumda uyarlama gerekmeksizin kart yönetimi için dahili destek sağlar.

 

Kitlesel pazarı hedefleyen ve uyarlama gerektirmeyen bu tip bir çözüm ayrıca uyarlamalı entegre çözümden daha ucuzdur.

Birleşik platform metalaştırılmış ürünleri desteklediğinden, donanım yatırımları korunur. Bu nedenle, eğer son kullanıcı birleşik yazılım çözümünden tatmin olmazsa, özel uygulamalarda yazılım bileşenlerini tekrar yatırım yapmaksızın değiştirebilir.

 

Yine de unutulmamalıdır ki, eğer bir birleşik platform uygulamasında uyarlama zorunlu değilse bile, SDK, veya API uyarlamaları üçüncü şahıs entegrasyonuna izin vermek zorundadır. SDK veya API mevcut olmak zorundadır, böylece son kullanıcı uyarlama entegrasyonun dizaynı ve bakımı için harici firmalarla anlaşma yapabilir, onların video ve giriş kontrol uygulamalarını kullanabilir ve gelecekte bu tür inisiyatifler için yalnızca birleşik platform imalatçısına bel bağlamaz.

 

L. Birleşik Sunucu Mimarisi

 

Kusursuz bir şekilde entegre olan sistem merkezi idare, yönetim, izleme ve raporlama sunar. Tek, merkezi veri tabanı bir entegre olmayan ortamdaki bütün bilgiyi kapsar, çoklu veri tabanlarına dağıtabilir.

 

Doğru şekilde birleştirilen platform ortak sunucularını ve veri tabanlarını paylaşarak kaynakların en iyi şekilde kullanımını aşağıdaki konular için sağlar:

 

  • Kimlik doğrulama ve izinler
  • Lisanslama
  • Yapılandırma ayarları
  • Alarmlar ve olaylar
  • Denetleme ve aktivite günlüğü
  • Video kaydetme
  • Giriş günlükleri
  • Görevli

ipkamera-ihlal-griş-kontrol-entegre-sisitemi

Bu tip mimarinin kurulumu ve idaresi daha kolaydır, çünkü öğrenmek, yapılandırmak, yükseltmek ve yedeklemek için yalnızca bir tane yazılım paketini kapsar, bu görevlerin tamamının yapılmak zorunda olduğu entegre sistemlere benzemez.

Bir merkezi sunucu mimarisi ayrıca son kullanıcının hayatını kolaylaştırır, çünkü kullanıcı bir tane giriş yaparak yalnızca bir tane sunucuya bağlanma ihtiyacı duyar. Bu bağlantıdan, birleşik platform tarafından sunulan bütün servislere giriş yapabilirler. Video ve giriş kontrol araştırmalarını yürütürken farklı sunuculara bağlanmak zorunda kalmazlar.

 

Sunucudan ara yüze kadar olan bir birleşik sistem kullanıcının öncelikli ihtiyaçlarının ötesinde avantajlar sunar:

 

  • Tek ara yüz kullanmanın verimliliği
  • Olay bağlantılı otomasyon
  • Yalnızca bir tane kaynak yapılandırması
  • Daha az bakım ihtiyacından dolayı düşük maliyet

 

M. Kullanıcı Deneyimi

 

Çoklu güvenlik uygulamaları için var olan yalnızca bir kullanıcı ara yüzü operatörlerin kolayca ve etkili bir şekilde aynı ara yüz üzerinde bir güvenlik görevinden diğerine geçiş yapmalarına izin verir, böylece ihtiyaç duyulan pencereye ulaşmak için karmaşık iş akışından ve ara yüz manipülasyonlarından kaçınılır.

 

Kullanıcının iş akışı video ve giriş arasında istikrarlıdır, böylelikle kullanıcı sistem ile daha yakınlaşır, kendiliğinden öğrenme deneyimi yaşar ve sistemi kullanma yeteneği için daha fazla güven kazanır.

Daha fazlası, anlaşılması gereken toplam iş akışı sayısı ortak esas fonksiyonlarla azaltılır. Örneğin alarm yönetimi, harekete geçirme olayı, raporlama, araştırma ve olay bağlantılı iş akışlarının hepsi aynıdır, video veya giriş için olmalarına bakılmaz.

 

Ayrıca kullanıcılar yalnızca bir sistem üzerinde eğitilme ihtiyacı duyarlar; bu nedenle her şey bir tane kullanıcı ara yüzü üzerinde yapılabildiğinden farklı uygulamalara veya iş istasyonlarına geçmekle zaman kaybetmezler.

 

Olay Bağlantısı

Bir birleşik sistem olay bağlantısı sunmak üzere dizayn edilmiştir, çünkü olaylar ve alarmlar yalnızca bir sunucu mimarisi tarafından yönetilir. Giriş ve video olayları yanlış alarmları minimize etmek üzere yapılandırılmışlardır. Örneğin, bir video alt sistemi çok yakın takip etme olayı tespit ettiğinde, giriş kontrol alt sistemi otomatik olarak kapıda tek veya çoklu kart girişini sorgular ve gerekirse alarmı aktive eder. İyi bir şekilde olay bağlantısı olan bir birleşik platform yanlış alarmları filtre ederek yatırım süresini önemli bir şekilde azaltır.

 

N. Bakım ve Destek Kolaylığı

 

Bir birleşik sistem ile, çoklu sisteme sahip bir entegre çözüme değinmek yerine yalnızca bir tane yazılım platformu yükseltilmeye ve bakıma ihtiyaç duyar. Yükseltme sonuçları entegratörler için zaman tasarrufu ile kolaylık sağlar ve hangi satıcının aranmasına ihtiyaç duyulacağı ile zaman harcanmayacağından teknik destek konusu kolaylaşır. Entegratörlerin birlikte çalışacakları tek bir iletişim noktası vardır. Son kullanıcı için bu, problemlerin çözümünde daha hızlı tepki zamanı ve net cevaplar almak demektir.

 

Ayrıca, birleşik bir sistem metalaştırılmış uygulamalarla kitle markete hitap etmek üzere dizayn edildiğinden, pek çok müşteri için sistemlerin kurulumu benzer özelliklere sahiptir ve sıklıkla aynı ürün kombinasyonları sisteme dâhil olur. Bu nedenle, eğer yazılım ile özel uygulama arasında bir entegrasyon problemi olursa, bu problemin daha önce başka bir yerde yaşanmış olması ihtimali vardır ve bir çözüm zaten bulunmuştur. En üst düzeyde buradan çıkarılacak anlam bir müşterinin, diğer son kullanıcıların uygulamaları ve deneyimlerinden sistemini geliştirmeyi öğrenmesidir.

 

O. PSIM Hakkında

psim

Fiziksel güvenlik bilgi yönetimi (PSIM) güvenlik endüstrisinde son zamanlarda çoklu ayırıcı sistemleri denetleyebilen yazılım ürünü için kullanılan bir terimdir. Bir PSIM’in temel fonksiyonu farklı sistemlerden gelen bilgiyi yönetmek ve yalnızca bir tane kullanıcı ara yüzünde sunmaktır.

 

Birleşik platformun aksine, bir PSIM genellikle dahili giriş kontrolüne, ihlal sistemine veya video takip çözümüne sahip değildir. Bunun yerine, telif hakları olan SDK’lar ve API’lar gibi farklı sistemlere entegre olur. Alt sistemlerden bir tanesi yükseltme ve bakım gerektirdiğinde uyum zorlukları olabilir. Bunlara ilaveten, bir PSIM’e entegre olan her sistem ayrı ayrı yapılandırılmak zorundadır ve çok büyük yedekleme derecesi ve kopyalama çabaları vardır, örneğin kullanıcılar PSIM ile yapılandırılmalı ve giriş, video ve ihlal sistemlerinin altını çizilmelidir.

 

Diğer taraftan, bir PSIM geniş ürün yelpazesiyle entegre olur, çünkü onlar çoklu güvenlik sisteminin en üstünde, bir ortaklıkla ‘’el yapımı’’ sistem halindedirler. Bununla birlikte, bir PSIM’i tercih etmek zor ve pahalı olabilir.

 

John Horovich’e göre,

 

PSIM’in temel zorluğu pahalı olması ve müşteriyle birebir temas kurma zorunluluğu ve uygulanmasıdır. Pek çok uygulamanın maliyeti 300,000 USD’ı aşmaktadır, bir Fortune 500 şirketi için ılımlı bir rakam olabilir, fakat genelde kitle market kullanımı için oldukça yüksektir.

 

Bir PSIM ile pahalı uyarlama entegrasyonlarının dezavantajları ve üst düzey uyarlanmış bir ürünün birleşik uzun dönem destek maliyeti, pek çok esas sistemin birleştirilmesi ve entegre bir kullanıcı ara yüzü gibi faydalarına karşın, objektif bir şekilde değerlendirilmelidir.